Thursday, 26 March 2009

Berpantang

Bagaimana cara Fatin berpantang kat Beijing? huhu.. pantang cara orang muda je la.. hari nih since anak2 okay, Hariz pun tido makin okay dah.. malam tadi pun Fatin dapat tido.. tido bangun2 juga.. tp tidak la berturut 5 jam tak tido.. huhu.. gap bangun sejam, then 2jam beza.. ade la Hariz bangun dalam 4 kali je kot malam tadi.. so Fatin ade la masa nak karang cara Fatin pantang.. specially di sini.. huhu..

1. Cara pakaian
since kat sini sejuk, baju wajib pakai at least 2 lapis.. then mesti berstokin.. tp masa pantang lepas Farzana pun pakai stokin juga.. and baju tangan panjang.. baju tangan panjang dan stokin nih memang perlu sebab nak elak sejuk kan.. elak badan masuk angin.. perlu pakai baju tangan panjang even di Malaysia, jika tidak nanti sakit bila tua nanti.. ie, pakai tangan pendek or sleveless, bila tua rase sakit urat2 kat tangan.. wallahualam.. kat Beijing, selain pakai stokin, Fatin pakai selipar rumah.. sejuk ooo.. and lupa nak cakap.. selalunya orang berbengkung kan.. somehow nape Fatin sgt tak reti berbengkung.. Fatin pakai corset jer.. bengkung juga.. tp bengkung moden laa.. hehe.. yg sangkut guna cangkut besi tuh.. ini untuk kembalikan perut.. kan cam menggelebeh perut kiter lepas bersalin.. (till Farzana tanya.. hehe.. Mama ade baby lagi ker dalam perut masa kat hospital lepas bersalinkan Hariz.. hahahha.. nak gelak pun ade.. tensen pun ade..)

2. Bertunku
Fatin bertunku boleh dikata setiap hari since pantang time Farzana.. time Farzana bibik Mama mase tuh yg tunku.. awal pagi lak tuh.. before pukul 6pagi.. (5.30am kot) time Farizah, Fatin ade maid masa tuh for 2 or 3 weeks.. maid tuh yg datang tunku dulu pagi2.. dalam pukul 7.30am kot.. (of course Mama Fatin la yang ajar camne-Mama Fatin datang masa Fatin bersalin Farizah di Beijing) tapi lepas tuh, Abg tolong tunku kan, then Fatin sambung buat sendiri bahagian lain.. time Hariz, Fatin tunku sendiri.. Abg bakarkan batu tunku or jika Abg tak bakarkan, Fatin amik bakar sendiri.. tapi bila buat sendiri nih.. hehe.. kekadang ikut masa sendiri juga laa.. kekadang pagi.. kekadang petang.. batu tunku, pinjam Mama Fatin punya laa.. bawa from Malaysia..

Bertunku, Fatin tunku kaki hingga perut.. masa Farzana, since csor, Fatin cuma ditunku di kaki jer.. Mama tak berani kat perut takut ape2 hal.. masa Farizah, juga tunku kaki jer.. but at times buat perut sendiri, Mama Fatin ajar buat tekan batu dari luar (tepi keliling perut) ke tengah.. time Hariz, Fatin pepandai tunku sendiri kaki ke perut, then buat tangan sikit (kekadang) and belakang leher..

3. Mengurut
Mama Fatin tolong urutkan masa di Beijing for both after deliver Farizah & Hariz.. lepas urut sedap rase badan.. masa Farizah, Mama sempat la urut 2 kali.. masa Hariz, Mama nak urut 2 kali juga.. tapi sempat sekali jer.. sbb Mama sakit urat.. bila dah tua nih.. kekadang datang sakit urat juga kan.. masa Farizah dulu, ade juga Abg urutkan.. kali nih Abg belum lain tolong urutkan.. wink2 kat Abg.. huhuhu.. (Abg ade offer.. tp belum ade masa.. anak dah 3.. huhuhu.. kekadang.. kelam kabut juga..)

4. Makan
Fatin makan nasi bubur (Fatin biasa panggil nasi lembik). sebab, supaya senang digest.. tapi, Fatin tidaklah amik small amout.. biasa Fatin makan setgh cawan, so untuk nasi lembik Fatin, juga masak setengah cawan.. cuma buat nasi lembik laa.. awal pantang, makan nasi lembik dengan ikan selar bakar.. kemudian, Fatin makan juga bersama lauk lain cam ayam goreng halia, ayam goreng jintan, ikan salmon marinated dengan mayonis + rempah kari, then bakar.. (sedap nih.. resepi baru cuba time Hariz) sayur, sayur kailan bukan sayur sejuk so elok makan masa pantang. juga Mama Fatin kata leh makan french beans.. Fatin suh maid masak dengan telur, carrot, tomato.. sayur goreng gitu.. menu Fatin hari nih... nasi lembik + salmon bakar (marinated dgn mayonis + rempah kari) + sawi goreng dgn udang.. tak sure la sawi sayur sejuk ke panas.. huhu.. (Fatin tahu sesetengah orang tak makan masakan berminyak masa pantang.. Fatin makan jer) breakfast, either corn flakes dengan fresh milk or roti cicah susu suam.. tp time Hariz nih.. huhu.. belasah juga simple breakfast lain.. hehe.. ie karipap inti daging kari n roti canai instant.. (Fatin buat instant before deliver Hariz) snack time, Fatin mkn juga biskut, roti n coklat! hehe.. coklat tak patut makan masa pantang ye!

Fatin makan juga buah.. buah sejuk, yg ini Fatin tahu.. tapi bagi Fatin perlu balance, supaya senang makanan nak hadam and dinyahtinjakan.. uhuhuhu..

5. Minuman
Jus Fatin minum juga specially masa kat hospital.. susu suam, Fatin banyak minum.. nak suruh banyakkan susu.. air of course.. juga Fatin minum air rebusan kurma merah.. kurma merah (dlm segenggam)+ hirisan halia, rebus api perlahan (dalam periuk paling kecil-periuk utk panaskan susu tuh) for about 2 hours, minum panas2.. jika buat sup, sup tulang ker sup ayam ker, ambil sikit sup nyer dan rebus bersama kurma merah + halia.. sedap rase urat, n air rasa manis.. or boleh juga rebus dengan kaki ayam ker.. sama buh segenggam kurma merah n halia.. Fatin minum juga air rebusan ubat periuk.. masa bersalin Farizah.. time Hariz nih tak lagi.. huhu.. Fatin tak minum air sejuk.. sebab kat sini sejuk.. huhu.. plus Mama Fatin kata tak boleh minum air sejuk, nanti sakit bila tua.. salah satu effect.. tp bergantung pada org juga kot.. bawah berair.. wallahualam.. utk ubati sila minum air rebusan ubat periuk.. wallahualam.. oh yer.. lupa.. air kunyit..(biasanya buat masa dekat2 akhir pantang) ini Fatin minum juga since pantang time Farzana.. huhuhu.. rasenyer sgt la tak sedap.. hehe.. tapi kebaikan dia.. utk rapatkan mende org perempuan tuh.. camne nak buat? kunyit hidup tambah air sikit, tumbuk/blend and ambil air dia.. minum.. sambil minum.. ibu jari kaki kanan pijak ibu jari kaki kiri sambil mengadap kiblat dan berselawat.. doa la moga ketat selalu bak kata Kak Zahrah.. hehe.. juga amalkan senaman cam nak tahan kencing tuh utk rapatkan kembali perempuan punya tuh.. ini senaman jaga kewanitaan.. juga menyusu badan nih mengembalikan rahim ke kedudukan asal dan kecutkan rahim.. wallahualam..

6. Mandi Lulur
Fatin buat mandi lulur di sini since time Farizah lagi.. kali nih baru buat sekali.. buat sendiri pakai powder yg dibeli di PKNS dan dibelikan oleh sedara from Kelantan.. mase Farizah pakai yang from Kelantan jer.. Fatin suka yg ini.. bau pun dah biasa dengan Fatin.. masa before nak kawin dulu pun Fatin buat sendiri mandi lulur 3 bulan before kawin, once a week (weekend la sebab kerja masa tuh).. thanks to Kak Intan-kawan ofis Fatin masa tuh yang ajar.. (till now still keep in touch.. kebetulan kak Intan tinggal dekat dgn rumah Mama Abah.. sempat la jumpa raya lepas..) abis dia angkut/ajak Fatin ikut masa dia nak buat preparation dia kawin.. (mase tuh dia pun tahu Fatin tgh wat preparation Fatin) nak eratkan lagi hubungan suami isteri.. kalu yg duduk tempat 4 musim, musim summer ker.. boleh la sama2 mandi lulur nih.. hehe..



Fatin tak makan jamu sebab Fatin menyusu badan.. masa Farzana, Mama Fatin belikan set bekas mufti Kelantan.. (yg Mama pakai dulu juga rasenyer) huhu.. tapi tak pakai/makan pun.. then masa Farizah, Mama main beli jer set bersalin which Fatin guna minyak sapu and ubat periuk & barut herba dia.. masa Hariz, Fatin beli set Nona Roguy which Fatin tak bukak pun.. berplastik lagi.. huhu.. sayang la pulak.. sape nak beli? Fatin beli RM355 kot (tak ingat actually, belikat PKNS Shah Alam jer).. tapi Fatin nak jual RM300.. ade orang interested? specially yg deliver selepas June/July tahun nih.. (plan balik dlm June July) huhuhu.. dah tahu tak makan sape suruh beli kan? teruja tengok kakak ipar cun jer lepas bersalin 2nd.. hehe.. (kakak ipar, Kak Eda makan set Nona Roguy nih laa..) oh yer.. set Nona Roguy nih kami beli masa balik raya October 2008.. so set baru juga lagi.. expired date July 2011.. jika ade yg berminat sila email kat Fatin @ nur_fateen@yahoo.com

utk bykkan susu, Fatin just bykkan minum air, susu suam juga minum air kurma merah nih.. sila juga rujuk cara Apis bykkan susu.. and cara Nina pula, dia bykkan makan nasi dan kentang.

ape lagi ye? tuh je la kot.. harap2 okay la cara jagaan camnih.. tanak sakit bila tua.. huhu.. sila tambah ye cara berpantang kawan2.. boleh kiter sama2 jadikan rujukan.. huhu.. sekian..
eh cop.. alang2.. biar tak abis lagi pantang pun.. nak buat dedication sikit.. nak ucap terima kasih kepada Abg Helmi kerana jaga Fatin pantang.. honestly.. Abg Helmi sekarang makin matured dah.. at least Fatin tak risaukan sangat tentang anak2.. kami sama2 boleh gotong royong.. huhu.. anak pun dah 3!

kepada Mama, terima kasih sebab tolong urut Fatin, nasihat2 utk Fatin juga pertolongan lain (ie make cotton balls).. pantang Mama Tok nampak Fatin buat mende yg tak boleh.. kene laa.. huhu.. kepada Abah, terima kasih sebab jagakan Farizah sbb Abg Helmi pergi kerja.. terima kasih ye Abah & Mama sebab datang Beijing juga tengokkan anak2 Fatin.. seronok Farzana n Farizah.. Abah Tok siap sempat buat doll house (pieces cam puzzle pasang yg Fatin beli) untuk Farzana.. juga hadiah untuk baby Hariz.. tq Abah Tok.. nanti nak masuk acc Hariz.. (from Mama Tok kene claim bila account bank baby Hariz dah bukak eh Mama Tok.. huhu..)

masa Mama & Abah ade di Beijing, Abg Helmi pergi kerja.. sekarang nih patutnya Abg Helmi nak ambil cuti.. tapi system reject.. n boss dia lak kata kerja from rumah la.. simpan cuti.. boss dia pun tahu agaknya Abg Helmi kalu cuti pun kerja.. hehe.. (sbb mmg siap2 bawa balik laptop ofis/kerja dia..) tapi Abg kata.. Abg akan ambil/tolak cuti juga.. (tapi mmg suamiku bekerja from rumah.. siap meeting lagi.. but meeting via phone laa..) then advices staffs n buat kerja (programming) - connect to network ofis dia.. hari2! huhu.. suamiku mmg rajin bekerja.. bz manjang..

video

saje upload video anak2 ku ptg tadi.. seronok tgk 2 sisters main sama2 happy.. n Hariz boleh lak tido jer.. hehe.. kalu camnih selalu kan bagus.. huhu..

5 comments:

  1. wahh.. rajen gile abg helmi.. xsangka menantu abah mama sume rajen keje.. huhu

    n k.faten berpantang lg heybat dr lah !! hahaha.. lah tunku just mase rumah mama je, which is 11 days je.. then bile mama gi uk, xbertunku langsun terus !! n xmkn jus kunyit tuh.. huhu

    time pantang tuh lah rase asek tension je.. sgt xsaba nk abes.. sbb tuh xpantang sgt kot.. abes la lah kn.. huhu

    ReplyDelete
  2. br lepas tgk video.. comel !!!!

    farizah dah leh ckp laa!!!

    ReplyDelete
  3. fatin...sawi org pantang boleh mkn...bukan sayur sejuk...kita dlm pantang byk mkn sawi...even bidan yg urutkan kita suh mkn sawi byk...blh byk kan susu gak...

    kita sgt kagum ngan fatin blh minum air kunyit tuh...kita tak boleh..huhu seteguk je dah surrender..alang kan ubat batuk pun kita takleh nak minum...adoi la fatma nih, mcm2...

    makan...sama gak cam fatin...most of the lauk mama masak ngan lada hitam n halia...cth: ikan bakar(selalunye selar jugak...ikan jaket, apa eh nama betul dia...blh lupa pulak time nak type nih..pun blh gak...ikan parang pun ada mama bakar...tapi byk sgt tulang)...ikan bakar+air asam(air asam jawa+hirisan halia+hirisan bawang)...ngan sawi rebus, masuk halia gak...dah 'byk hari' sket, baru mkn ayam...tapi most of the times mkn ikan jek...huhu sampai ada 1 hari blh tak kita termenung tgk ikan...sbb rasa dah boring sgt...hehe...tapi kita mkn gak...

    bila pantang, tiap2 pagi tak sabar nak mandi, sbb air mandi tu sgt best...wangi je, and fresh rasa bila mandi...mama rebus serai wangi+pandan+halba...campurkan ngan air sejuk suam2...

    selain urut+bertungku, kita bertangas gak...ni masa Hariz...Cik Nab yg urut tu ajar...nih utk hilangkan lemak2, and bagi baik kan tempat luka...nanti kita tunjuk dlm blog kita...

    utk byk kan susu...kita ni jenis tak minum susu...so mmg kena ada effort gak la utk menambhkan susu...selain daripada Hariz sendiri breastfeed (supply n demand)...kita rebus kurma merah+longan kering...kita minum air dia...alhamdulillah, so far ok...harap2 allah permudahkan niat kita nak breastfeed Hariz selama yg mungkin...kita pun tak mkn jamu...pegaga jugak n jantung pisang...

    fatin, ubat periuk tu mcm mana?sama cam air akar kayu ke...n mandi lulur yg beli kat kelantan tu mcm best jek...kalau nak mandi time2 tak pantang pun blh kan...kedai2 ubat kat kelantan ke ada jual?...

    ReplyDelete
  4. lah.. kalu org yg tak biasa dgn suami yg kuat kerja mesti tak tahan kan.. tp rasenyer kiter dah biasa sbb abah pun dulu sgt workholic! nape lah tak tunku sendiri? eh tp masa blk arituh tgk lah elok turun je berat badan.. air kunyit minum di akhir pantang.. sbb awal2 perlu kuarkan darah2 specially yg berketul2 tuh.. sbb lah dok ngan mama till hari ke-11 je tuh yg mama tak buat lagi air kunyit tuh.. tp lah wat kan senaman yg cam tahan kencing tuh.. so should be okay.. insya-Allah.. ade kwn kata.. (kwn nih chinese act..) kalu pantang tak jaga betul.. nak elokkan balik is masa pantang next nyer.. huhu.. nih dia kata.. kak fatin tak tahu.. kalu kiter pk byk n nak sumer perfect mmg tensen.. ntah nape.. kak fatin cool sikit time hariz nih.. maybe sbb hariz boy..

    lah faham ke farizah ckp ape? she's starting to talk.. tp byk lagi vocab kami masih tak faham..

    fatma.. air kunyit fatin pun tak tahan act.. huhu.. minum tutup hidung, cara mama ajar.. tp arituh minum (time hariz nih) fatin sampai nak termuntah balik.. hehe.. nasib tak muntah.. tahan la nak sihat.. fatma mandi tiap2 hari ker? bestnyer.. segar badan.. fatin tak la setiap hari.. selang 3-4 hari baru mandi kot.. plus sini sejuk.. (hehe.. alasan!) tp fatin mandi air suam/panas jer.. huhuhu.. ikan yg mama fatin ckp org pantang leh makan selar jer.. plus bukan semua ikan leh dpt kat sini.. kot.. hehe..

    fatma, masa fatin pantang time farzana, huhu.. lagi haru tak.. hari2 mama sedia makan nasi lembik dgn ikan haruan.. haruan bakar, sup haruan.. sampai sgt busan.. ade sesekali je mama kasik ikan bilis tumbuk.. (tp fatin nih sgt tidak cerewet bab makan.. so boleh la lagi telan) lada hitam fatin makan juga mula2.. freshly blend atas nasi lembik panas.. tp sian hariz panas.. huhuhu.. fatin stop makan..

    fatin tahu org bertanggas masa pantang.. tp fatin tak pernah buat n tak tahu camne.. nanti fatma share ye camne bertanggas.. n nanti fatin nak copy letak sini ye.. utk rujukan fatin n semua.. aci eh.. (ade nak tambah lagi ker nih? pantang belum habis leh pk next? ehehhehe)

    nanti fatin letak gambar ubat periuk yg fatin tahu.. fatin tak sure air akar kayu.. (tp masa mama fatin, mama penah sebut mama kene minum air akar kayu sumer tuh..) so mmg org buat/minum juga.. cuma time fatin takde.. n fatin tak tahu sama ker.. eheheh..

    mandi lulur mmg elok amal sebenarnya.. specially utk org perempuan.. sbb dia cam scrub sel kulit mati.. n lembutkan/halus kulit.. and bole juga kiter wat alternatif utk eratkan hubungan suami isteri.. sama2 scrub each other.. tp bila anak ramai dah.. or ade anak.. kene wat masa anak tido laa.. sbb amik masa sikit kan.. powder ini ade juga jual kat kl/shah alam.. tp harga berkali ganda laa.. kat kelantan yg fatin tahu dulu about rm1.20 je sepeket.. (tak tahu la kalu dah naik harga.. logik jer..) tp kat pkns shah alam.. ari tuh beli rm3++ tp nak wat camne.. beli je la.. pkns shah alam tuh fatin tgk kat booth kat area tgh2 tuh..

    ReplyDelete
  5. fatma.. fatin google lepas reply, ye kot.. ubat periuk sama dgn air rebusan akar kayu kot.. cuma sekarang nih lagi moden org buat dlm bentuk uncang.. huhu.. sorry aa.. fatin pun tak tahu.. google cari.. btw.. come across this fp.. byk info herba ade di sini..
    http://juariahhjyunus.fotopages.com/?entry=1166526

    ReplyDelete