anyway.. td blk.. Fatin check bekal Farzana.. Farzana suka nak share her food with her friend.. Fatin tak kisah.. but.. nanti la Fatin wat entry khas citer pasal nih panjang.. as for now.. Fatin pendekkan citer.. she's eating better.. n hopefully getting better n better.. with her teachers' help..
Fatin nak share resepi sayur goreng nih.. ade dua resepi.. satu sayur semlm.. belajar from local maid here.. bukan maid sekarang.. previous maid.. n Fatin suka sgt sayur nih.. nama tak tahu.. so Fatin bg nama Daging Goreng dgn Saderi.. aci kah? hehe.. aci la eh..
Daging goreng dgn Saderi..
daging potong halus
kicap manis cap kipas udang.. (iklan la lak.. hehe.. any kicap aci jer)
setgh sudu sos tomato (optional)
carrot
tomato
seikat daun saderi/daun sup
bawang putih & halia (dicincang)
*OR bawang merah, bawang putih & halia (blend)
minyak masak
garam & gula*
1. Perap daging dgn kicap manis & tomato sos (kekadang Fatin sendiri tak buh pun sos tomato) for about half an hour. (Fatin biasa perap daging dulu baru prepare mende lain)
2. Gunting/potong/patah2kan jer batang dan daun saderi/sup dlm seinci setgh ke dalam bekas dan rendam. (ade maid Fatin ajar tak makan daun saderi.. Fatin belasah sumer masuk!) Bilas/basuh & rendam lagi till sayur bersih.
3. Fatin potong carrot panjang2 & halus2, half batang saderi yg paling halus ker.
4. Potong tomato bahagi 4 ker 8 ker.
5. Tumis bawang, then masukkan daging. Goreng daging api sederhana besar/besar*. (Fatin suka tambah air sikit bila daging dah kering sikit and goreng lagi till garing.. so daging lembut).
6. Masukkan carrot, goreng sat till carrot masak. Then masukkan sayur saderi, garam gula and last tomato.
note:
1. Daging potong halus supaya cepat masak dan daging lembut bila makan.. tak liat. and maid ajar goreng api besar supaya daging lembut.
2. kekadang Fatin ade bawang2 yg dah diblend (thanks to Juwita.. isteri Bakap/Fariz.. mase chat ngan dia dulu, bertahun dulu.. dia citer dia suka simpan bawang2 dah blend.. senang/cepat nak masak.. but Fatin blend sumer bawang; bawang merah, bawang putih & halia.. portion cam kiter nak menumis.. means bawang merah 2 or 3 kali ganda byk from bawang putih, halia biasa dlm besar ibu jari.. tp bawang2 blend nih bukan la sentiasa ade.. means.. bila Fatin dah plan.. ok, hari nih wat ayam masak merah.. esok wat mee goreng or nasi ayam.. so Fatin nak wat bawang2 blend tuh prepare sesiap.. gitu2 laa.. Fatin simpan dlm 2-3 ahri jer.. or most 5 hari jer.. ker? kot.. Fatin takut bawang tak tahan simpan lama2.. but mmg ade org wat simpan bawang blend 2 minggu pun ade.. I learnt from another friend/kakak here in Beijing..)
3. maybe juga sbb Fatin nih asal Kelantan.. masak ape pun mesti nak bubuh gula sikit.. style Mama Fatin. but Mak, MIL kata.. mmg biasa la tuh.. sbb sesetgh org buh ajinomoto.. so style kami mmg tak pakai ajinomoto.. buh gula sikit.. (memula kawin Abg tak suka Fatin buh gula dlm masakan-unless perlu cam sambal n etc)
huhu.. Fatin dah agak dah.. konon jer nak quick entry.. berjela gak.. Fatin suka sayur nih sbb kat senang, sedap n kat Malaysia pun leh masak.. sayur saderi byk jual kan kat Msia..
(note: at the time I post this entry, its 5.19am.. mak buyung tak dpt tido since Farzana bgn 4 kali for nature calls n mak buyung lapar.. huhu..) will add another recipe later..
Dok tempat sejuk, bolehlah pakaikan turtleneck, kalau duduk Malaysia pakai turtleneck, mau berpeluh sebaldi! Hehehe... Comel la Farizah. Gambar Farzana tak letak sekali ke? Wahhh sedapnya daging goreng dengan sadri tu... selalu orang buat dengan celery...
ReplyDeletehaa bagusnya dah tukar dah..so banyakkan entri2 best..nak selalu singgah nie..hehe
ReplyDeletealongwairnazz.wordpress.com
Mama, entry lepas letak gmbr Farzana sorg.. kali nih letak gmbr Farizah lak.. plus tade gmbr terbaru masa tuh..
ReplyDeleteAlong.. harap entry2 yg dibuat best laa.. tak tahu ape yg best bg org lain.. akak belasah je blog nih letak ape terfikir.. huhu..