Wednesday, 29 April 2009

Jeles sama ini budak.. uhuhuhu.. (selamba jer tajuk pun)


Tengok laa.. Fatihah g Dubai lak.. hmmm.. beruntung sungguh dia.. rezeki dia.. camne nak pujuk Abg minta bawa Fatin gi Dubai eh.. uhuhuhu.. should put Dubai in Wish List.. hehe.. kang list je manjang.. pegi nyer tidak... To Titie, enjoy your youth.. huhu.. and cari boyfriend cepat2 ekekeke.. but enjoy your life while being single.. jeles jeles jeles.. huhuhu
Fatin a bit serabut n tense lately.. huhu.. semlm Fatin cirit.. dah la bgn from kol 2.30am tak tido2 langsung siang hari tu, cirit lagi.. Abg blk lambat lagi.. cubaan2.. tp Fatin diam jer bila Abg blk lambat tuh.. maybe gak sbb tak larat sgt kot.. huhu.. hmm..

Monday, 27 April 2009

How do you want to grow old?

huhu.. boring sebenarnya nih.. tunggu suamiku pulang utk mkn tgh hari belum sampai.. Hariz masih tidur belum bgn menyusu utk lunch.. Farizah dah tertidur bgn blk nak berdukung.. buat Mama sukar nak bergerak.. huhu.. jd since duduk depan laptop, Mama menaip la.

Pagi td hantar Farzana ke sekolah.. tolak stroller dia sbb Fatin nak jumpa cikgu dia. Dorang start on cooking menu as a chef today n Farzana pass certains food/flavourings yg boleh Farzana mkn.. so she can join eating them after cooking.. plus Fatin nak jumpa cikgu Farzana sbb nak confirmkan pula camne dorang masak.. huhuhu.. kalu guna tempat masak sama masak mende tak halal tak boleh juga kan.. semlm dah hantar email tp Fatin tak sempat baca pagi tadi.. rupa2nya cikgu dia bawa aluminium foil utk alas.. ok laa.. today's menu dorang masak grilled cheese sandwich?

Pagi tadi masa jalan kat luar tuh.. ramai sungguh org tua2.. sebenarnya.. kawasan rumah kami nih area kawasan orang local yg warga tua tinggal.. dan since berdekatan dgn park, org2 tua nih suka pergi park (though they're living at other area). So, bila tgk org2 tua.. Fatin terfikir.. camne la bila kami tua.. kalu la diberi pilihan.. sbb kiter hanya merancang.. Allah menentukan kan.. ramai yg jalan dgn pasangan.. sama2 tua la.. jalan slowly.. berpegangan tgn.. ade yg terhenjut2.. kaki dah kurang kuat.. ade yg kene tolak dgn kerusi tolak tuh.. (wheelchair).. ade yg dijaga oleh penjaga.. cam maid dibayar khas utk mereka oleh mereka or anak mereka i guess.. hmmm..

kami sekarang masih dlm struggling zone.. nak besarkan anak2.. time yg paling penat kot.. huhu.. juga guna byk juga duit.. hmmm.. tgk la camne kami tua nanti.. I wish bila tua.. ade anak cucu main depan Fatin.. tentu seronok sikit.. (ker sbb terbiasa dok jaga anak kecil sekarang?) hahahhaha.. ape la Fatin merepek nih.. huhu.. ok stop dulu.. Abg pun dah smpi.. hehe..

Sunday, 26 April 2009

Just wanna share.. hope its not illegal.. huhu..

These are Farzana's teachers journals. They will write journal every week telling that they're doing this week n going to do next week. Hope we can make use of these and not illegal for me to share it here.. huhu..
(Abg tak blk lunch -> of course bekalkan dah, so Fatin ade masa to spare.. huhu)

***********************************************************
Journal by Farzana's English teacher

Scientist week
by Laura Stetler, 2009-04-26, 11:55pm

Dear Families,

Please excuse the tardiness of this update, but as I was ill on Friday, I did not have my routine end to the week, and honestly did not think about writing my weekly update. I do apologize and hope you find this informative.

This past week, we all became scientists. Students kept very informational scientific notebooks, which included a process, hypothesis, and conclusion. Reminding you that this is just an introduction to those terms, everyone did an exceptional job and understanding that something must be prepared, you need to think about what will happen, and then finally, a reaction occurs.

We invited some silk worms into our classroom this week, and they became the title to our first experiment, which will not have a conclusion for a few weeks yet, however, students are enjoying watching them eat, grow, and even spin little silk cocoons. Students made a prediction, or a hypothesis, as to what will happen to the silk worms. There were some very interesting ideas.

Among our many experiments this week, we made a volcano, produced invisible ink, made impressions on dark paper through sunlight, and even turned a raw egg to rubber. Not every experiment worked as we thought; however, that’s what happens in a scientist’s world. Not everything seems as it should.

Maybe our most exciting experiment of the week was turning a completely raw egg, with the shell, into rubber. It was a very simple experiment, requiring only vinegar and an egg, but students were really engaged. Last week we learned about doctors and dentists and discussed how we keep our bodies and teeth healthy. We discussed acid, such as found in cola and fruit, and how too much of it could eat away at the enamel on our teeth. The vinegar, in which we submerged the egg, was representative of the acid we eat and drink everyday. The shell of the egg was representative of the enamel on our teeth. Students learned that through drinking too much cola, and eating/drinking things with a high volume of acid, our enamel can break down over time. After leaving the egg submerged in vinegar for 3 days, we opened the container up and found that the egg shell had been completely eaten away and what was left was just the inside of the egg, and it actually bounced when dropped from only a few inches high. Students had a great time exploring the egg, and when we popped it, we found that it was just a normal egg inside, but, even the yolk felt a little rubbery.

This coming week we will be turning our attention to the profession of a chef. We will be exploring what a chef does and making some interesting concoctions! I can’t wait to see what students come up with! They will partially in charge of the planning for the week, as we will be making a menu together in class.

We hope everyone had a great weekend!

~Laura & Janet

***********************************************************************
Journal by Farzana's Chinese/Mandarin teacher

“谢谢你”主题第3周总结
by Linda, 2009-04-24, 12:50pm

(translated by google)
Cognitive Science activities this week, the children with pictures of several common understanding of traffic signs, such as: zebra crossing, traffic lights, cut-lines, car parks, etc., combined with the daily experience, the simple understanding of the use of these traffic signs. Social activities, the children first of all, watch the computer through the video player, understanding the role of traffic police directing traffic and awareness of the various movements of the traffic police have expressed how the traffic signal, and then the traffic police in the classroom to imitate the action directing traffic, the traffic police experience hard. Language activities, children learn a new children's "traffic lights." Combination of children's songs also had a "traffic light" game, on the one hand, to enhance children's awareness of traffic rules, on the other hand, the children through play exercise control over the body, according to the signal, the coordination of body movements. Music activities, we can learn a new song "mini-driver", the children singing the driver to drive to imitate the moves freely through the activities room, experience the joy of small car drivers. Art activities, children's graffiti, imitating the design of a number of traffic signs and signs on the use of these building blocks to build the road to the city to simulate the manufacture of a "road", and extended to a city. The children also produced a do-it-yourself walking down the street people in vehicles on the road, the lake, such as a moving boat. Next week we will briefly introduce the "cooks" the profession, and to sum up this topic, Zhou has been uploaded to the site, but also posted in the classroom next

Update..

Kuih Cek Mek Molek & Cucur Badak instant..


ini gmbr kakak tgh hari tadi tolong Mama siang bayam merah.. (saje kasik kerja.. plus its fun for her) tp tak habis sbb tetiba dia panggil Mama perlahan n tgk tgh pegang jari/tgn dia.. Mama dah ingatkan jaga jari.. nasib tak luka.. so Mama suruh dia baring sementara Mama goreng ikan.. tp sat je dtg blk minta paper pula nak melukis.. Farzana2.. budak tak leh duduk diam.. before tuh ikut Mama beli sayur/buah..



angin kat luar agak kuat.. so Sabtu tak keluar pergi mana.. hari nih pula tak sure lagi.. maybe pergi park jer kot.. asal Fatin nak ajak Abg pergi Stadium & Kolam Renang Beijing. Belum pernah pergi lagipun. Tapi takut angin kuat sian pula kat baby Hariz.. so maybe next week la kot.. kalu cuaca mengizinkan.. semlm, Sabtu ptg, Fatin buat kuih cucur badak for the first time.. huhuhu.. biasa buat kuih Cek Mek jer.. kuih Cek Mek Fatin belajar buat masa kami geng merpatis gi stay over kat rumah NC atas jemputan Zaf.. (the day b4 tuh, pergi pasar malam kat Skudai utk beli keledek) seronok sgt berxtvt masa tuh.. sape eh chef yg ngajar wat kuih cek mek nih arituh ye? Sunoor, Fuji n Mareena kot.. dorang org Kelantan n Besut.. mesti la tahu wat kuih Kelantan nih.. huhu.. bukan cam Fatin.. hehe.. nama jer org Kelantan.. huhuhu.. but I guess, bak kata Nina.. thanks to internet.. I survived.. belajar masak lepas kawin not so bad.. all we need are some practice.. tp jgn la masak de[an org tua.. nampak sgt la tak kemas nyer cara kerja.. hahahha.. so kuih cek mek n cucur badak adalah menu breakfast pagi nih.. Fatin buat semalam as 'instant' so pagi nih goreng jer.. tade la pagi nih terkial2 nak buat.. (Fatin tidak la cekap sgt buat kerja kadang2) resepi Fatin copy paste from blog Juwita. boleh ye Ita.. TQ.. Jumaat ptg, Fatin buat minyak kelapa utk Hariz.. so kelapa parut tuh (blend act) simpan buat kuih cucur badak semlm.. (tp Ayah complaint busuk la pula kepala anak dia bau minyak kelapa.. jenuh Mama buat tau.. Ahad, Ayah amik syampoo kepala anak dia.. huhuhu)

Cucur Badak & Kuih Cek Mek Molek.
Bahan-bahan
utk kulit
2 biji keledek saiz besar
1 cawan tepung gandum
Garam (Fatin tak bubuh garam)

utk inti
1/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula

Cara-cara untuk inti:
blender cili kering+serai+udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap jek. Setelah itu masukkan semua kedalam kuali. Masukkan juga kunyit + minyak + garam + gula. Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.

utk kulit:
rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung. Buat masa panas panas, senang nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung. Jgn terlalu byk nanti tak sedap. Selepas itu buat doh kecil2 . Ambil satu buat melengung. tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat , keje pun cepat dan senang. letakkan inti dan tutup kembali. Goreng dengan api yang sederhana

note: utk kuih cek mek, inti gantikan sahaja dgn gula.. dan tutup bentuk seperti gambar.. note utk Fatin, Cik Abg complaint tawar inti, so next time kene masinkan sedikit inti, tak boleh cukup rasa seperti inti karipap.

Saturday, 25 April 2009

Ayah dan anak2 nya..

My Hero

Ayah, tengok muscle Hariz nih..

Kasih Ayah



Ayah dan anak2nya.. 3 cukup kan Ayah.. kalu nak tambah tunggu dulu eh.. hehehhehe..


Farizah tak suka sgt bergambar.. lari dah.. sila abaikan yang bersepah..

Ayah betulkan lipatan seluar.. tak cantik la tuh bg dia Mama lipat.. hahhahah..

nak update macam2 cerita tak terupdate.. huhu.. kebetulan tadi Hariz poopoo byk sgt sampai kene tukar baju.. so Fatin tukar la baju nih.. baju nih tak pernah pakai before sbb sejuk.. ini pun utk bergambar sat je.. pastu kene pakai sweater blk.. hehe.. dalam byk2 baju Hariz.. cuma inilah satu2 nyer baju baru Hariz (except yg Cik Dilah hadiahkan utk Hariz). Rasenyer Hariz cam cepat sgt membesar.. baju nih ingat nak pakai blk Malaysia.. tp nih pun dah muat2 (tp dlm pakai bodysuit) sampai butang atas sekali pun tak dapat nak butang (takut tercekik Hariz). Lepas pakaikan Hariz baju nih, Fatin cepat2 jerit kat Farzana suruh ambilkan kamera. Then Ayah dtg tgk anak teruna dia, Ayah kata.. "Hariz nak pergi mana nih? Nak pergi work ker dgn baju kemeja nih?" hahahhah.. "jom g work dgn Ayah.." hmmm.. pegi la kerja kuat2 cam Ayah tuh.. huhuhu.. jadi like father like son.. peace Ayah..

Thursday, 23 April 2009

Maid 2 (samb video maid arituh)

received from my husband fwd nih.. saje share.. just a quick one.. nanti ade masa Fatin update cerita kami..
*******************************************************
Ramai yg dh tgk rakaman video ni. Ni aku tempek berita pasal si amah tu. Kisah yg berlaku 2 tahun lepas. Bagi yg ada maid, jika anak anda yg periang tetiba jadi murung, siasatlah dgn teliti puncanya.
*****

Amah pijak anak majikan kena 2 tahun
Berita Harian 3 Nov 2007
Oleh Fatin Hafizah Mohd Shahar
KUALA LUMPUR: Seorang pembantu rumah warga Indonesia dihukum penjara selama 24 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini, semalam, selepas mengaku bersalah menolak, menendang dan memijak anak perempuan majikannya yang berusia tiga tahun, Ogos lalu. Majistret Tasnim Abu Bakar menjatuhkan hukuman itu terhadap Reni Neken, 27, dari Kupang, Indonesia, berkuat kuasa dari tarikh dia ditangkap, 30 Ogos lalu. Reni didakwa mencederakan Goh Ceng Yee, 3 tahun, di ruang tamu rumah mangsa di No A2-27-08, Putramas 2 Condo, Jalan Kuching di sini, jam 3.25 hingga 3.40 petang, 28 Ogos lalu. Dia didakwa mengikut Seksyen 31 (1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. Mengikut fakta kes, mangsa yang dipijak di bahagian perutnya oleh tertuduh sering mengadu kesakitan, namun apabila ditanya punca dia enggan menjawab. Reni bagaimanapun, hanya memberi alasan mungkin kerana mangsa terlalu banyak mengambil minum ‘yogurt’. Bapa mangsa yang mengesyaki sesuatu kemudian mengambil keputusan untuk memasang video kamera tertutup di ruang tamu rumahnya. Hasil daripada rakaman itu, ibu bapa mangsa mendapati anak mereka didera dengan teruk dan membuat laporan polis.
*************************
honestly, Fatin tak puas hati la penjara dua tahun jer.. knowing that she's about to be out there end of this year.. sbnrnyer yg penting, maid nih kene sedar ape dia buat adalah sangat2 salah.. maybe dia biasa dengan fenomena pijak2 org nih.. or biasa dipijak sebegitu.. ntah laa.. doa Fatin biar maid tuh sedar je ape dia buat.. ape kesan pada budak itu.. rosakkah organ badan n sebagainya.. I'm too emotional about maid.. sbb sendiri tgh pening dgn my maid.. huhuhu.. tp so far, maid kami, Fatin tak risau sgt pasal anak2 being around her.. unless dia terdesak sgt bab duit.. mmg Fatin akan risau sgt la..

Tuesday, 21 April 2009

Do we eat healthily?

Its time to start eating healthily..

pesanan khidmat masyarakat (dan ingatan utk diri/family sendiri) from fatinhelmi.. hehe

Perempuan Melayu Terakhir?


Do they look alike? My sis post this.. niru la pulak.. huhu.. teringin nak letak gmbr 3 beradik masa umur about time baby.. best cute n bole tgk rupa hampir ke tak n etc.. tp tgk la.. ntah bila.. huhu..

btw.. td bawa turun Farizah main kat bawah lagi.. tp turun awal b4 maid smpi.. Ayah on training.. hari nih kene g awal.. tp td tak awal sgt.. harap Abg tak smpi lewat sgt jer.. sbb ntah camne training ngan big2 bosses lak.. doa Fatin sebagai isteri.. moga Abg berjaya dlm kerjaya jer.. aminnn..

naik, lepas bersihkan Farizah n put her to nap, bersih/mandikan Hariz, tgh nyusu dia, borak sat dgn maid. adik maid umur 36 tahun baru dapat anak kedua. anak first 16 yrs old boy. Fatin tanya maid, dia nak lagi tak anak (she already has 2, a son n daughter) dia kata tak boleh dah. dah kene potong (my guess is tiub fallopio) i asked when, she said after second delivery sbb ade rule di sini, anak seorg or dua. ntah la.. somehow Fatin rase tak fair.. tp kerajaan dorang kene wat camnih sbb nak control population.. sikit nyer ramai org c*na kan.. (saya takut ade yg translate n kene ambil tindakan, after all.. tak bole buat main2 dgn ker*jaan dorang nih..) huhu.. penah dulu ade org dorang laporkan ade mooncake kot diisi cebisan kertas kotak bukan daging as inti.. that person/reporter kot.. kene hukum gantung.. sbb dedah mende tuh.. hehe.. it is a k*munis c*untry after all..

Thursday, 16 April 2009

Maid

video

Forward received from DPP yahoo grp.. a must see video.. a mother should trust her instict.. I am so grateful as I'm able to take care my children.. tak sanggup anak diperbuat sebegini.. Fatin tergamam seketika tengok video ini.. though kami ade day in maid.. anak Fatin tak kasik maid jaga.. even banyak kali minta nak bawa turun anak main dan sebagainya.. (dia minta nak bawa turun main jer.. yg kat rumah.. tengok Fatin berlari pun jarang nak offer -> Fatin kata jarang sbb takut ade tapi tak ingat) ntah laa.. Fatin just tak percayakan orang luar.. nak terasa, terasa laa.. (maid selalu buat cam terasa.. biar sukar camne pun.. Fatin akan buat sendiri; ie cam tadi bawa turun Farizah turun main.. n of course Hariz, Fatin angkut sama.. sian baby Hariz complaint sejuk kot.. nak didukung jer..) cuma Farzana yang dah besar boleh beritahu/cerita lebih kurang yg Fatin terpaksa biar maid jemput from sekolah.. kami tiada kereta dan dgn 3 orang anak.. sukar Fatin nak pergi jemput sendiri.. Ya-Allah, jauhkan lah anak2 ku drpd orang2 sebegini.. ape la jadi pada anak2 itu.. siannya..

teringat adikku Fadilah yg sanggup berulang alik, bawa Zahraa n maid dia ke rumah Mama or MIL dia before g kerja sbb tak percaya untuk tinggalkan lil Zahraa sendirian dengan maid.. Lah, if you ask me.. you did a very right thing.. I would do the same if I am you.. I'm proud of you sissy.. not easy for you, yet you only do the best for your lil one.. Zahraa sgt beruntung ade Mama like u..

Wednesday, 15 April 2009

Gambar adikku Fatihah melawat Taj Mahal



Fatihah with friends.. She's wearing purple tudung

Fatin nak update.. tp nanti laa.. nak mengarang mengambil masa bagi Fatin.. juga nak upload/cari gmbr pun ambil masa.. amboi.. ape la yg bz sgt tuh.. huhu.. anyway.. tgh nak delete file2 ade kat desktop.. (Fatin jenis suka letak je kat desktop kalu gmbr atau file ape2 download nak tgk sat je.. nanti senang nak delete..) bukak dua file gmbr nih.. aik ade la pulak gambar adik Fatin, Fatihah gi melawat/melancong ke Taj Mahal.. on the way nak gi Abu Dhabi.. Fatin tak sure siapa lagi org2 dlm gmbr itu.. my guess will be family/kwn2 family boss Titie (panggilan utk adik saya itu)

btw.. Tie.. kak Fatin tak perasan ade dah gmbr Tie.. Tie suh cari kat facebook tak sempat2.. maybe Titie send n masa tuh Abg Helmi yg ade kot.. tolong downloadkan.. wallahualam..

anyway.. Kak Fatin sangat jeles maa.. ckp kat Abg.. Abg bawa la Fatin g tgk Taj Mahal.. Abg kata ape tau.. buat ape.. hehehhe.. sabo je laa..

Thursday, 9 April 2009

Picnic in your living area.. (What to do during recession.. huhuhu)

Bila kakak dan adik main sama2.. sejuk hati Mama Ayah tengok..
btw ini gambar2 lama..





video

Wednesday, 8 April 2009

Cuubaaaaan (sila baca gaya2 P Ramlee nyer citer tuh ;P )





gmbr2 lama n Ayah such a helping hand now!


huhu.. macam mana nak mula cerita yer? straight to the point je la.. petang Selasa, baru perasan tiada gas.. alamak.. bank pun dah tutup.. di sini.. at least di apartment kami tinggal nih.. hampir semua 'utilities' adalah prepaid. means bayar dulu baru guna.. air paip, air panas, elektrik dan gas (gas built-in, bukan beli tong gas). dan nak top up (pada kad masing2), kene pergi bank (dan tidak semestinya bank yang sama). Fatin pula perasan dah petang.. nasib kira masak untuk tengahari sekali untuk makan malam. cuma ingat nak tambah goreng telur mata kerbau dan letak lada sulah je.. tak dapat la goreng.. bila cakap kat Abg, Abg pula beritahu esok juga tiada air dari pukul 8pagi hingga 12tengah hari.. (ade notis di lobi) alamak! sabar je laa.. hmm.. Abg dah risau camne nak masak bekal untuk Farzana.. ye la.. dah tade gas.. dah tuh ape lagi.. huhu, Fatin masak guna rice cooker.. (bangun awal masak, 5.30am dah start, before tuh dah susukan Hariz dan Hariz dengan Ayah) masa masak pagi2 tuh.. teringat pula kenangan masa kat UTM, huhuhu.. untuk save duit makan.. kami share beli beras dan masak nasi sendiri.. then lauk pula bergilir beli dan share ramai2.. masa tuh zaman duduk kat sedundun.. then weekends, ade la yang pandai masak, masak.. masak tomyam laa, masak lemak laa.. Fatin? mase tuh baru nak belajar masak.. so tolong2 jer la.. huhuhu.. kagums tengok kawan2 pandai masak.. Fuji, Mareena, Sunoor, sape lagi yang masak ye masa tuh? share ramai juga rasanya.. 6 org kot.. ker lebih? those good old days.. jujurnya, Fatin pun ingat tak ingat dah siapa lagi join makan ramai2 tuh.. Mar, Faz ker ade lagi? so pagi2 Fatin dah prepare ape yang patut.. baju pun basuh kol 5.30am tuh.. (washing machine je laa..) huhuhu.. then pagi tuh Abg top up kad gas, tapi bila slot in.. tak leh juga.. call management.. minta pekerja dia datang (dorang panggil engineer) rupa2nya, mesin slot tuh tiada bateri.. lorrrr.. sabar je la.. Fatin dah kalut masa tuh sebab dalam kol 11 dah.. tapi ikan sumer dah siang laa.. cuma tinggal nak goreng.. haaa.. yang hangin nyer.. (tade la hangin sangat..) bila Fatin call balik pihak management suruh engineer dia datang cepat sikit sebab saya nak masak.. dia jawab ape tau.. buat ape nak masak.. kan takde air.. huhuhu.. sabar je laa.. takkan sebab tiada air maka tak boleh masak.. (though its a good reason not to cook.. kot..) kalu kat Malaysia.. boleh la beli makan luar.. kat sini.. dengan anak2 lagi.. better masak je laa.. though simple pun.. Hariz pula crancy je.. stuck nose dia makin teruk.. makin banyak mukus yang keluar.. berdukung jer semalam..(sebab dia susah bernafas) malam pula demam.. suhu naik 38.4C.. agak high fever.. dah la dengan masalah hidung.. sian betul dia.. dan sian juga Mama & Ayah.. thanks Ayah offer gilir jaga Hariz.. bila Ayah bangun untuk solat.. Ayah offer pegangkan Hariz.. since Hariz tak boleh letak sangat.. so Mama bole tidur untuk sejam.. (lepas sejam terjaga Hariz nangis, so ambil dia balik susukan dll) dah la serabut hal maid lagi.. huhuhu.. ada maid tak penat badan je (time dia ade laa.. since maid saya datang kerja pukul 9.30am tapi sampai 9++am dan balik pukul 4pm) tapi penat otak juga ade masanya.. kadang2 susah juga nak control maid.. buat masa sekarang.. sabar dan biar je la kot.. asal tidak melampau maid nih.. sebab saya sangat tak sabar nak tinggalkan Beijing.. huhuhu.. tak kuasa nak cari train yang baru..








Monday, 6 April 2009

Perkara yang bermain dalam fikiran Fatin..

Esok Abg akan pergi kerja.. huwaaa.. honestly, risau pun ade camne nanti.. sebelum ini Abg ade.. although Abg buat kerja or buat hal sendiri.. bila Fatin perlu, Abg akan datang tolong.. dah la esok maid minta datang petang jer.. sebab katanya adik dia nak kene operate.. untuk beranak.. and dia kata dia nak pergi teman.. tapi Fatin pula cakap susah la Fatin.. dah la Abg gi kerja esok and dengan baby nyusu badan lagi.. masak untuk lunch lagi.. last2 maid cakap dia ganti dengan kawan dia.. then dia datang petang untuk jemput Farzana from sekolah.. tapi last2 lepas bincang dengan Abg.. sian pula kat dia kene datang juga petang itu, so Fatin kata cukup la kawan dia datang ganti.. (actually anak sedara dia yang datang kot.. sebab masa interview dia dulu, dia datang dengan anak sedara dia.. Fatin rase, dia takut Fatin tak faham kalu dia sebut anak sedara dalam Mandarin.. sebab tuh dia kata kawan) dah pernah anak sedara dia datang ganti.. anak sedara dia call kata dia tak sihat.. and nak ke saya datang.. Fatin kata bolehla.. and dia datang sungguh.. Fatin rase better ade orang.. berbanding takde orang langsung.. harap2 semua okay la.. sebab, Fatin masih tak betah dengan 3 orang anak.. kalu hujung minggu jer.. kelam kabut Fatin.. still tak sure camne nanti.. tapi Fatin percaya.. soon or later, Fatin boleh hadapi.. huhuhu.. nih baru 3.. kalu ade lebih camne nanti? I'm a tough girl.. errkk lady.. btw, sekarang dah ade jiran baru.. baru pindah Jumaat lepas.. jiran before single German guy dah pindah ke Hong Kong.. harap2 jiran nih tak suka pasang music/volume kuat2 or to max or at least tidak middle of the night.. sebab living dorang attached to our master bedroom.. jiran dulu suka sangat berparti.. hmmm.. Fatin cuma tahu jiran nama Tim, tak sure dah kawin ke belum and dari mana.. bertegur sekejap jer since mereka pun tengah sibuk unpack n kemas.. dan yang lucu, Fatin tak perasan pun mereka sebab sibuk dengan macam2.. Tim siap cakap sorry kalu bising.. Fatin tak sedar ape.. hmm.. esok masak simple je la.. ape yang senang.. kari daging yang lama ade lagi.. goreng ayam juga je la.. then sayur.. cukup la kot.. ade sambal daging (serunding) Mama bawa ari tuh.. cukup la kot.. risau.. sebab hari Ahad lepas Fatin kepenatan sangat sampai nangis.. hehe.. Hariz yang cranky pun heran tengok nape Mama dia nangis juga.. huhuhu.. hmmm.. Ya Allah, berilah kekuatan dan kesabaran padaku..

Sunday, 5 April 2009

Hariz dan design rambut baru.. huhu




lepas mandi..


lepas mandi sekali lagi.. sebab Mama Ayah touch up sikit lagi rambut Hariz.. lepas nih Hariz popo byk pulak sampai semua baju kotor.. kalut Mama bersihkan Hariz.. dah la dah Maghrib..

Hariz : Saya dah bercukur..

At last! cukur dah pula rambut Hariz.. nak cukur before lagi tak sampai hati sebab sejuk.. bila hujung minggu tengok suhu makin panas dah.. so kami pun cukur la Hariz.. begini la rupa anak teruna kami lepas dah cukur.. kakak Farzana kata.. Hariz bukan handsome baby boy dah.. skang jadi baby boy jer dah.. huhuhu.. ape2 pun.. Mama Ayah tetap sayang Hariz!

Friday, 3 April 2009

update cerita kami.. (no idea so better tittle)


Kakak Farzana tolong jaga adik Hariz, sebelah tangan dok sibuk pegang buku 'baca' (or mereka cerita.. hehe) untuk baby Hariz, sebelah lagi dok enjut baby Hariz.. kakak Farizah merajuk sebab kakak tak bagi dia enjut.. Farizah enjut kuat sikit... dua kakak nih berebut nak tolong enjut baby Hariz.. so cute!


aman rase bila tengok anak2 tidur, tengok la mula2 Farzana tidur siap tangan letak belakang kepala.. banyak fikir macam mana nak jaga adik2 ini kot.. huhuhu..

punya la panjang Fatin merapu tadi, tiba2 hilang.. (jangan tanya camne boleh hilang.. huhu.. dalam draft pun tiada sebab Fatin sambung taip yang sudah mula taip semalam kot.. atau 2 hari lepas, hehe..) so auto save fail.. sebab dah lama kot.. page tidak refresh? ape2 pun.. saje hendak ajak kawan2 tengok cerita ini, "Confessions of a Shopaholic". terutamanya pada mereka yang suka berbelanja yang tidak perlu (ingatan buat Fatin specially) hehe.. tapi Fatin rasa Fatin tidak la seteruk itu.. huhu..

lately Fatin masih belum cekap menjadi ibu kepada anak 3.. sedap je palu gendang saya ibu kepada 3 anak.. tapi sendiri belum cukup mahir tangani 3 orang anak bersama kerja rumah.. (boleh tahan juga ye bila fikir dalam English tapi nak taip dalam bahasa.. huhu.. kadang2 otak nih berfungsi ikut dia jer.. sepatutnya, nak taip/cakap bahasa fikir la dalam bahasa.. begitu juga untuk English.. tetapi kadang2 jadinya lain.. ntah la) hari ini kelam kabut sebab Fatin cuba cabar diri bagaimana bila dah habis pantang.. dan hari ini, tak bertunku.. huhu.. tak sempat.. esok kene bertunku balik laa.. rasa lenguh kaki nih.. (masuk angin kot..)

hari ini, Beijing dah mula 'panas' sikit kembali.. untuk 2 minggu lepas, Beijing agak sejuk.. bayangkan la.. heater rumah pula sudah ditutup, (built-in heater juga ikut pihak pengurusan Richmond Park yang mana ikut polisi kerajaan). rumah sangat2 sejuk.. Abg kata macam suhu masa Winter.. padahal sudah masuk musim Bunga.. (huwaa.. tolong.. sgt lembap la taip begini.. nak taip ayat selamba je rasa.. huhu) tambahan pula, external heater ada satu sahaja yang boleh berfungsi, satu lagi rosak dah.. maka, baby Hariz memang duduk dalam bilik jer laa.. malam di area living nih.. huhu.. sejuk hampir seperti kat luar.. (perasan Fatin.. dalam rumah Fatin pakai 3 lapis sampai, siap jaket sekali.. sejuk!) udah la tengah pantang..
oh, saje nak letak resepi ini, (untuk rujukan akan datang..) Fatin guna resepi yang sama untuk buat biskut semperit.. (bagi Fatin, resepi yang sama sesuai untuk buat biskut semperit, tart nenas n juga corn flakes, cuma untuk biskut cornflakes, Fatin tambah lagi gula then cornflakes..) anak2 sangat suka.. Farzana la asyik minta buatkan biskut ini lagi.. buat last 2 days kot.. sekarang biskut nyer dah habis.. dpt less than 100.. (dalam 80++ kot.. wallahualam.. lupa dah.. latest buat tak kira)
PINEAPPLE TART
(resepi copy paste from fp Mamafami rasenye, lama dah simpan.. lupa mase sumber..)
Ingredients :
226g butter, at room temperature
1 egg yolk
1 teaspoon vanilla essence
1 tablespoon sugar
2 tablespoons (heap) cornflour
2 1/2 tablespoons (heap) custard powder
1 tablespoon milk powder
2 1/2 cups flour
Topping :
1 egg yolk
a few drops of yellow coloring
Filling :
I used the ready made pineapple jam
Method :
1. Cream butter, egg yolk, vanilla essence and sugar.
2. Add cornflour.
3. Add custard powder.
4. Add milk powder.
5. Finally add enough flour until a soft dough is formed.
6. Place a bit of dough into the cookie press mould. Pipe out the dough about 2 inches length.
7. Place the filling on top and roll. Arrange on the baking tray.
8. Bake in a preheated oven at 175 C for 20 - 25 minutes